Om du har ett skavsår som du tror är ett skavsår men som inte ger med sig, då kan det mycket väl vara något annat.

Jag fick efter Ultravasan för fyra veckor sedan ett utslag på utsidan av höger lår. Jag trodde att jag fått ett skavsår eller utslag av mina kompressionstights. Två veckor senare sprang jag Stockholm Marathon, även det virtuellt och på hemmaplan. Kollade hur tighsen satt och funderade på mitt skavsår, det blev ju inte direkt värre men jag fick inte ihop det med hur löpartightsen satt på låret.

Förra helgen var jag i Båstad med ett kompisgäng, på hotell Skansen med spa och hela paketet. Fortfarande då, tre veckor efter Ultravasan ett stort fint utslag som faktiskt blivit större. Nu började det att klia med.

Kanske dags att kolla upp tänkte jag och ringde vårdcentralen i tisdags. Det räckte med att jag drog ned byxorna – det där är Borrelia, inget tvivel sa både distriktsköterska och doktor.

Utslaget som nu var ca 6 cm stort och ovalt var inget skavsår, inget exsem heller. Det var resultatet av en liten fästing som satt där för flera veckor sedan, en fästing som jag viftade bort lika fort som den satte sig där men ändå lyckades den bita mig. Typ – blä! Jag hade inte en tanke på att det kunda vara fästingen som orsakat utslaget.

Så, nu går jag på en kur penicillin och hoppas på att det räcker.

Att tänka på – skavsår ska göra ont, ha en naturlig orsak och faktiskt försvinna efter max en vecka. Gå till doktorn och det inte försvinner och vänta inte.